Prosalv Buzau

EnglishRomanian
EnglishRomanian

Ariac

Ariac

Aparatul de protectie respiratorie izolante, autonome cu aer comprimat este utilizat pentru izolarea completă a respiraţiei purtătorului faţă de mediul ambiant în zone toxice, cu fum sau conţinut redus de oxigen.

Respectarea cerintelor esentiale de securitate prevazute in Directiva 89/686/CEE (inlocuita de Regulamentul UE /2016/425) este asigurata de certificarea conform standardului (SR) EN137.

La anumite variante ale modelului ARAIC este indeplinita inclusiv cerinta 2.6 cu privire la echipamentele ce pot fi utilizate in medii cu potential pericol de explozie(*).

Certificate conform legislaţiei în vigoare pentru utilizarea ca echipamente individuale de protecţie, aparatele model ARIAC sunt destinate intervenţiilor în următoarele cazuri:

  • concentraţia ridicată a unor gaze toxice;
  • necunoaşterea tipului şi a concentraţiei gazelor din atmosferă;
  • scăderea concentraţiei de oxigen sub 17%.

In decursul timpului au fost produse si comercializate mai multe tipuri de aparate modelul ARIAC si anume:

ARIAC-98 – primul aparat de protectie respiratorie izolant, autonom, cu aer comprimat (SCBA) produs in Romania (scos din fabricatie);

ARIAC-2000 – SCBA la care se pot utiliza recipiente butelii cu presiunea de 300 bari;

ARIAC-2000 Ex – varianta industriala a aparatului ARIAC – 2000 cu utilizare in mediu Ex

ARIAC PLUS – SCBA cu presiune pozitiva in masca (scos din fabricatie);

ARIAC FIRE PLUS – aparat special pentru pompieri, cu cerinte sporite de rezistenta la flacara (tip 2). Este realizat in colaborare cu firma franceza FENZY (Honeywell) – scos din fabricatie;

ARIAC D – SCBA tip 2 pentru pompieri, cu o butelie la 300 bari, cu presiune pozitiva in masca.

Alegerea, intretinerea si utilizarea corecta a echipamentelor de protectie de orice tip este responsabilitatea detinatorului, care trebuie sa asigure, printre altele si instruirea personalului pentru exploatare.

 

(*) Directiva ATEX 94/9/CE exclude echipamentele individuale de prodectie din domeniul sau de aplicare, aceste fiind certificate doar dupa Reg. 2016/425 care are cerinte pentru medii cu pericol de explozie.